Asociația Națională a Bucătarilor și Cofetarilor din Turism

Conferința Națională a Bucătarilor din România – A.N.B.C.T. Brasov – România, 19 septembrie 2018

Organizatori:

 • Ministerul Turismului din România
 • Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale din România
 • Asociația Națională a Bucătarilor și Cofetarilor din Turism – A.N.B.C.T
 • World Association of Chefs Societies
 • Asociația Guerrilla Cooking Brașov

Cele patru entităţi au decis ca această Conferință să fie organizată în România în ideea de a crea un cadru oficial, dar și colegial de comunicare a experiențelor chefilor din România, noile trenduri în gastronomie și evenimentele care vor fi organizate în perioada de după conferință în România și în lume

Despre Conferință

Prima Conferință Națională a Bucătarilor din  România se va desfășura în 19 septembrie 2018  la Hotel ARO PALACE  din Brașov, sub înaltul patronaj al Ministrului Turismului și al Ministrului Agriculturii și Dezvoltării Rurale din România.

Prima ediție a Conferinței Naționale a Bucătarilor din România – CNBR -se dorește a fi un eveniment pentru profesioniști din industrie și va arăta un mare potențial pentru toți jucătorii din gastronomia românească.

Sesiunile de dezbateri, live-demo-urile vor aborda problemele actuale și inovațiile din industria gastronomică și ospitalieră din România

Dacă sunteți un bucătar, un patiser, un somelier, un Maître d’Hôtel, un ciocolatier , am dori să vă invităm să vorbim împreună despre gastronomia de mâine.

Conferința Națională a Bucătarilor din  România trebuie să devină un veritabil centru pentru lumea culinară și este conceput pentru a instrui și inspira viitoarea generație de profesioniști.

Această Conferință, cu participare internațională, este organizată pe fondul vidului comunicării reprezentanților artei culinare din România. Fie că ne place sau nu, bucătăria, generic vorbind, ocupă un spaţiu extrem de important în viața fiecăruia dintre noi. Ridicarea gătitului de la rangul de „obligaţie conjugală” la statutul de “artă“ presupune schimbarea unei mentalităţi împământenite.

Acesta este și rolul Asociației Naționale a Bucătarilor și Cofetarilor din Turism – A.N.B.C.T., acela de a capacita toate eforturile profesioniștilor din industria ospitalieră, în general, și cea gastronomică în particular.

Bucătari, patiseri, brutari, cofetari, somelieri, întregul personal din HoReCa, din industria ospitalității  sunt datori a avea o voce comună pentru promovarea ospitalității românești la standarde ridicate de calitate.    Gastronomia românească are prea multe valențe și prea mult potențial pentru a rămâne doar la stadiul de importator de gusturi și platting.

Dress code : tunică albă – chef, casual – invitați

 

PROGRAM

09:30 – 10:15

ALOCUȚIUNI – DESCHIDERE CONFERINȚĂ – Prezentare concept conferință. Prezentare activitate A.N.B.C.T. – ROMÂNIA. Proiecte de viitor.Pregătiri pentru Olimpiada de gastronomie Stuttgart 2020 – Moderator :Neag Adrian

10:15 – 11:00

BUCĂTĂRIA TRADIȚIONALĂ ROMÂNEASCĂ SUB ASALTUL PROVOCĂRILOR INTERNAȚIONALE  – Fără îndoială, inițiată de Italia sau Japonia, evoluția bucătăriilor tradiționale în restaurantele cu stele este în creștere. Avem bucătărie tradițională în restaurante? Avem unicitate în tradiționalul nostru? Aduce bucătăria tradițională un plus în cifra de afaceri a patronului de restaurant ? Poate ea fi promovată la adevărata valoare de promoteri? – Moderator :Cosmin Dragomir

11:45 – 12:30

REVENIREA GUSTULUI: SFÂRȘITUL HEGEMONIEI ESTETICULUI – Cum rămâne cu tirania “visuel flamboyant”? Ar putea imaginea farfuriilor să fie detronate de fermecătorul gust? Suntem martori la o creștere puternică a generozității gusturilor care devine o prioritate reală în fața artei vizuale – Moderator :George Valeriu Draghici

12:30 – 13:15

BUCĂTARUL 3 ÎN 1 – Aceeași identitate de la starter la desert în meniu. Este cel mai bine realizată de un cofetar/patiser care păstrează identitatea restaurantului, fără a crea o rupere între bucătărie și cofetarie/patiserie sau de un cofetar/patiser care transformă deserturile bucătăriei într-o afacere proprie ?  – Moderator : Flavian Dobre

15:00 – 15:45

PREGĂTIRILE PENTRU UN CONCURS  – Îndrumarea membrilor echipei din poziția de antrenor . Ce coaching au nevoie? Cum vă asigurați că puteți furniza resursele – informaționale, tehnice, materiale –  de care au nevoie pentru a reuși ? – Moderator : Gabriela Berechet

15:45 – 16:30

RECRUTAREA PERSONALULUI DIN INDUSTRIA OSPITALIERĂ – Cursurile oferite de școlile din România nu mai sunt suficiente pentru a face față ofertelor de locuri de muncă din bucătării și industria ospitalieră. Chefii se pot implica pentru a da o doua șansă celor care aleg această carieră mai târziu în viață ? Este pregătit sistemul de învățământ din România să furnizeze forța de muncă calificată pentru industria ospitalieră? – Moderator :Cristian Macedonski

17:15 – 18:00

Ceremonia de inchidere – Moderator :Neag Adrian

Bucătăria reprezintă doar o parte din obiceiurile unei țări, însă o parte importantă a acestora, de aceea ne propunem să invităm reprezentanți ai agențiilor de turism din România și Europa ca să cunoasca experiențele gastronomiei românești, potențialul gastronomiei românești ca și factor generator de plus – valoarea în cadrul industriei ospitaliere.

Cu siguranță, această experiență ne va ajuta pe toți să creștem prin cunoștinte și experiențe, concluziile ajutându-ne să ne formăm o imagine obiectivă asupra a ceea ce lumea știe despre noi, care ne sunt slăbiciunile, respectiv punctele tari, ne va îndruma spre strategii viabile de PR, marketing și branding de țară în viitorul apropiat. Șansa de a ne face cunoscuți pe plan mondial, ca oferte turistice, folosindu-ne de generozitatea gastronomiei românești.

Conferința se va desfăşura în Brașov , oras care și-a câștigat de-a lungul timpurilor titlul de  capitală a gastronomiei românești. Prezența somitatilor din domeniu va întări acest statut al Brașovului.

Conferința este concepută ca și un mijloc de reunire a formatorilor, practicienilor, promoterilor și întreprinzătorilor din industria ospitalieră, ca si context pentru promovarea României, a bucătăriei tradiționale românești, într-un dialog interactiv care să ajute poziționarea gastronomiei și ospitalității românești la un înalt nivel calitativ !

Sesiunile de comunicări sunt propuse a aduce în fața participanților trenduri din gastronomia internațională, aflarea – pe cât posibil – a unui răspuns la întrebările care se află pe buzele tuturor :

 • Unde se află gastronomia românească ?
 • Ce rol ocupă gastronomia din România în industria ospitalieră românească ?
 • Cum interconectează gastronomia cu celelalte componente ale industriei ospitaliere : formatori, promoteri, patronat ?
 • Satisface bucătăria românească gusturile clienților ? Avem ingrediente de calitate asigurate de producătorii din România ?

În cadrul Conferinței, fiecare sesiune va fi condusă de un moderator și susținută de 4 speakeri. Timpul alocat fiecărei sesiuni este de 45 de minute, iar timpul acordat fiecărui speaker este de 10 minute.

Toate alocuțiunile din cadrul Conferinței vor fi adunate și publicate în albumul „Conferința Națională a Bucătarilor din România”, album care va cuprinde și fotografii din timpul desfășurării Conferinței, precum și de la sesiunile live-demo.

În pauzele dintre sesiunile de prezentări se vor desfășura sesiuni de live-demo, susținute de către chefi din România.

Rolul acestor sesiuni live-demo este de a aduce în fața participanților stadiul actual al temelor propuse pentru live-demo, tendințele pe plan mondial , precum și sugestii pentru participanți.

 

Invitați

 

Invitaţiile lansate de A.N.B.C.T. – ROMÂNIA au fost trimise chefilor din România, școlilor cu specializări aferente industriei ospitaliere – alimentație publică, turism, marketing și promovare – reprezentanților patronatului din industria ospitalieră, furnizorilor din domeniul HoReCa, promoterilor industriei ospitaliere din România, formatorilor de curente în gastronomie.

 

Invitati speciali :

 

 • Ragnar Fridiksson – director executiv World Association of Chefs Societes
 • Alain Hostert – director continental Europa Centrala World Association of Chefs Societes
 • Domenico Maggi – director continental Europa de Sus World Association of Chefs Societes
 • Daniel Ayton – președinte World MasterChef Society
 • Elena Ciobanu – președinte Asociatia Nationala Culinary&Catering Republica Moldova
 • Enza Barbaro – presedinte Reprezentanta Romania FIC – Federazione Italiana Cuochi
 • Giovanni Baldantoni – secretar Reprezentanta Romania FIC – Federazione Italiana Cuochi
 • Zeki Acikoz – presedintele Federatiei Asociatiatiilor Gastronomice din Turcia
 • Seyli Ali Ersahin – A.R.E.G.A.L.A. Asia si Mediterana
 • Carlos Duran Herrera – Secretary General and Founding CEO of the National Spanish Culinary Team
 • Maria Salinas – Team National of the Balearic Islands and Catalonia Region
 • Reprezentanti Ministerul Turismului, Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, Ministerul Afacerilor Externe
 • Consiliul Judetean Brasov
 • Consortiul SIBIU 2019 Regiune Gastronomica Europeana
 • Primaria Brasov

 

In cadrul Conferintei Nationale a Bucatarilor din România se va face anuntul oficial cu privire la declararea prin lege a Zilei Nationale a Gastronomiei și Vinului Românesc – Proiect redactat de Asociația Națională a Bucătarilor și Cofetarilor din Turism A.N.B.C.T.- România,  împreuna cu  Ministerul Turismului și Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale din România , Asociația Guerrilla Cooking Brașov , cu parteneriatul World Association of Chefs Societies.

Toate drepturile asupra proiectului sunt rezervate de A.N.B.C.T.- România, organizație non guvernamentală înregistrată în România.Scopurile de bază ale A.N.B.C.T.- România sunt reprezentarea la nivel național și internațional a  activității gastronomice din România, organizarea de evenimente gastronomice, promovarea gastronomiei, promovarea bucătarilor profesionişti şi amatori, reprezentarea la nivel de echipă națională a României la competițiile internaționale.  A.N.B.C.T.- România este membru World Association  of Chefs Societies şi  partener al mai multor organizaţii de profil din străinătate.

Contact: 

Ștefan Bercea – Preşedinte A.N.B.C.T.- România

Tel. +40 722 773 337, e-mail: stefan.bercea62@yahoo.com

Neag Adrian – Manager de proiect A.N.B.C.T.- România

Tel. +40 740 885 674, e-mail: adrianneag@gmail.com